Fordele for den cyklende privatperson

Alle ved, at motion er godt for os. På trods af det, er det svært for mange af os at få træning passet ind i en travl hverdag, som på arbejdsfronten tilmed bliver mere og mere stillesiddende for rigtig mange. Men hverdags- og især pendlercyklisme er en let, hvis ikke idéel måde at få trænet i dagligdagen, uden at man skal sætte ekstra tid af til det. Og faktisk siger WHO, Verdens-sundhedsorganisationen, at cykling er fuldstændigt i stand til at varetage de 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, som de anbefaler, for at opnå vigtige sundhedsfordele.

Mennesker, der cykler 30 min. om dagen:

 • har nedsat risiko for at udvikle hjertesygdomme, diabetes, for højt blodtryk, tyktarmskræft og brystkræft og i det hele taget for at dø for tidligt

 • opbygger og vedligeholder sunde knogler, muskler og led og bliver sjældnere syge i hverdagen

 • oplever en positiv effekt på deres mentale helbred i form af mindre træthed og færre problemer med søvn, en større følelse af velfærd, større selvtillid, større tolerance over for stress og reduceret følelse af depression og angst

Alle cykel- og sundhedsfakta på denne side har vi læst os til i "Cycling and Health", en peer-reviewed rapport skrevet af PhD Nick Antony Cavill fra Department of Public Health på Oxford University og PhD A. Davis fra Applied Psychology & Social Research Group på Edinburgh Napier University. 

Fra rapportens resumé:

"This report reviews all the available evidence on the health benefits of cycling and pulls it together in one place for the first time."

...

"Conclusion: It’s vital for the health of the nation – and the health of the planet – that health and transport professionals focus on positive actions to encourage cycling, especially where a cycle journey will replace a car journey. Local transport and health authorities need to recognise the potential of cycling to improve many aspects of public health, and place it at the heart of a healthy transport strategy, devising safe cycling policies and promoting the use of cycling – by children and adults alike – on a daily basis."

Fordele for den cyklende arbejdsplads

Med så mange fordele for den cyklende privatperson, i det her tilfælde altså medarbejderen, burde det allerede være ret klart, at der også kan være store fordele i, at være en arbejdsplads, der støtter og fremmer cykelkulturen. Cykelven er en service, som direkte støtter op om det at tage cyklen på arbejde. Dem, som allerede tager cyklen, får bedre vilkår, og dem, som går og tænker på, om det er en god idé, får et lille skub.

 

Med flere cyklende medarbejdere får arbejdspladsen:​

 • sundere medarbejdere med færre sygedage

 • gladere medarbejdere med mindre stress

 • mere produktive medarbejdere

 • ret til at sige, at den gør noget godt for sine medarbejdere

 • ret til at sige, at den tager sit samfundsansvar alvorligt

Se også vores Vidensbibliotek, hvor Cykelvens to dygtige mekanikere, Hjalte og René. deler ud af deres større-end-gennemsnittet-cykelviden.

Fordele for det cyklende samfund

To plus to giver som bekendt fire, så med fysisk og mentalt sundere borgere, der er mere produktive, står det også hurtigt klart, at der er værdifulde vækstpoint at hente for det cyklende samfund. Men hvad ellers?

Hvis endnu flere cykler og cykler mere, får samfundet:

 • en betydeligt mindre hospitalsregning for både børn, voksne og ældre livet igennem

 • renere luft, både helt gadenært og i byer generelt

 • mindre støj, som kan have indflydelse på søvnkvalitet, stressniveau, blodtryk og endda mindre psykiatriske lidelser

 • mere effektiv parkering, da der i gennemsnit går 10 cykelparkeringer pr. bilparkering

 • større sikkerhed for cyklister gennem 'kritisk masse': jo flere der cykler, jo færre fatale ulykker sker der

 • mere aktive børn, der får bedre mulighed for at opholde sig, lege og bevæge sig udendørs – som i de gode gamle dage

 • mulighed for at genvinde pladsen som hele verdens klimaduks, hvilket virkelig ville klæde os!