Hvor lang tid tager det egentlig at tage bilen på arbejde?

De fleste bilejere tager bilen for at spare tid. Men hvor meget tid sparer man egentlig ved at tage bilen til arbejde i stedet for andre transportmidler? Vi vil lave et lille tankeeksperiment, hvor vi skifter bilen ud med en cykel for en fiktiv person i en måned. Lad os kalde hende for Gudrun.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Gudrun bor på Østerbro, nærmere bestemt Landskronagade, og skal hver dag til og fra Sundholmsvej på Amager, hvor hun arbejder. Hun ejer en bil som hun købte ny for 100.000 kr. På pendlertjek.dk, en hjemmeside lavet af Din Offentlige Transport (DOT), kan man hurtigt sammenligne tre forskellige transportmidler til at komme på arbejde med; cykel, bil eller offentlig transport.

Vigtigst for pendleren - tid

Den vigtigste faktor for de fleste pendlere er tid. Det er det også for Gudrun. På vores valgte distance tager det næsten lige lang tid i bil og på cykel. At tage offentlig transport tager omkring 10 minutter længere.

Hvad koster pendlerturen?

Næst vigtigst er penge. Hvad koster det at tage det samme transportmiddel hver dag til arbejde (5 dage om ugen) i en måned? Cyklen koster 123 kr. og offentlig transport koster 375 kr. om måneden (med periodekort). Bilen koster 940 kr. om måneden.

Så udover tid og penge, så har cyklen også den fordel at man forbrænder kalorier, nærmere bestemt 5.540 kalorier på en måned. Med bil forbrænder man ingen kalorier, og med offentlig transport forbrænder man 3.680 kalorier (de regner med at man går mellem stationen og hjemmet/arbejdet).

Når det kommer til sundhed og miljø, så er cyklen svær at slå. Det vidste de fleste nok allerede. Men hvis vi spoler tilbage til tid og penge, som de fleste er de mest afgørende faktorer for valg af transportmiddel, så er det altså både hurtigere og billigere at tage cyklen end både bil og offentlig transport.

Gudrun har selvfølgelig fordelen at have under de magiske 10 km til arbejde. Hun har også cykelstier hele vejen, og en ret god forbindelse med offentlig transport (metroen går lige til arbejdet). Så på den måde så står hun i den heldige situation at hun kan vælge at tage cyklen uden at det påvirker hendes tid eller sikkerhed negativt.

Penge ER tid

Men nu tilbage til vores oprindelige spørgsmål. Hvor lang tid tager det egentlig at tage bilen på arbejde? Gudrun skal bruge 817 kr. mere om måneden hvis hun vælger at tage bilen. Hendes løn er som den gennemsnitlige dansker, 152 kr. i timen før skat. Det er 97, 28 kr. efter skat. Det vil sige at Gudrun skal arbejde næsten 8,5 time om måneden for at betale for differencen mellem bil og cykel. Det tager altså Gudrun en arbejdsdag om måneden at betale for hendes transport i bil til og fra arbejde. Hvis hun tog cyklen, skulle hun kun arbejde 1 time og et kvarter for at betale for cyklen (plus at hun får motion og sparer miljøet på 38 kg CO2 hver måned).

Vil du undersøge hvad din pendlertur koster dig om måneden? Gå ind på www.pendlertjek.dk.

Seneste blogindlæg