Har du tjekket din kæde i dag?


I dag er det René, der deler ud af sin cykelviden.

Det siger sig selv, at en ren og velolieret kæde er bedre end en beskidt og knastør kæde. Man glemmer tit at holde øje med, hvordan kæden har det. Ofte bliver den langsomt dårligere, og man mærker først, hvor slidt den har været, når man har får en ny.

Hvis man ikke renser eller olierer kæden, bliver den beskidt, stiv og rusten, hvilket gør, at cyklen føles tung, og så slider det helt enormt på delene, som så skal skiftes ud oftere. På den anden side, bruger man for meget olie, så gør olien, at grus og andet snavs sætter sig på kæden, hvilket forårsager unødig slitage på cyklens andre dele.

Da kæde og tandhjul bliver slidt samtidig, bliver man ofte nødt til at skifte disse dele samtidig. Hvis man eksempelvis kun skifter kæde, men ikke tandhjul, vil det slidte tandhjul slide hurtigt på den nye kæde, så man skal skifte kæde igen efter kort tid.

Man plejer sige, at man skal skifte kæde hver 3.000-5.000 km. Hvis man cykler 10 km. om dagen, så bør man skal skifte kæde og tandhjul ca. én gang årligt.

Her er et godt eksempel på, hvordan en kæde i hvert fald ikke bør se ud. Den burde være blevet renset for længe siden. Når vi renser den nu, er der en risiko for, at både kæde og kassette er nødt til at blive skiftet. Det er væsentligt dyrere i både kroner og tid, end det ville have været at rense den som anbefalet.

Seneste blogindlæg