Har du skiftet dit gear i dag?


Noget som hverdagscyklister måske ikke ved er, at det er vigtigt at skifte gear. Mange har cyklen i et yndlingsgear, som fungerer, både når man starter efter rødt lys, cykler på landevej og vist også, når man skal komme op ad en (måske ikke så stejl) bakke.

Det der sker, hvis man ikke skifter gear, er, at man slider skævt på delene, og så skal de hurtigere skiftes ud. Det gælder først og fremmest dig, som kører på en cykel med udvendige gear, men det er også vigtigt for dig med indvendige gear lige lege lidt med dem en gang imellem.

For dig med udvendige gear

På udvendige gear skifter kæden position, når du skifter gear. Hvis kæden sidder i den samme position hele tiden, altså hvis du aldrig skifter gear, så slider det skævt på kæden og på det tandhjul, den kører på. Kæden fungerer derved dårligt på de andre gear, når du prøver at skifte, fordi den har vænnet sig til netop den position. Om vinteren og i frostgrader kan det i værste tilfælde lede til, at du ødelægger gearskifteren, fordi den har sat sig fast i det leje, den er i.

For dig med indvendige gear

Ved indvendige gear er det ikke lige så slemt. Men det kan dog stadig ske, at de små tandhjul, som er inde i bagnavet, sætter sig, hvis man ikke skifter gear en gang imellem. Hvis man for eksempel altid cykler i andet gear, sætter fedtet sig i bagnavet, og det bliver svært at skifte gear, hvis man nu alligevel en dag opdager, at bakken nok var lidt for stejl.

SÅ HUSK

  • Brug hele spektret af gear. Jo mere du bruger alle dine gear, desto længere holder det. At skifte kassette kan være dyrt.

  • Skift gerne gear i hver cykeltur.

  • Også forskifteren, hvis du har en

Læs også om gearkabler i frostvejr (LINK).

Seneste blogindlæg