Vedligeholdelsesguide til din cykel


I dag er det Hjalte, der deler ud af sin cykelviden.

Det er da meget lækkert, at Cykelven kommer på din arbejdsplads, så du selv kan være fri for at vedligeholde din cykel – men skulle det nu være, at du havde lyst til selv at prøve det, eller hvis du måske ikke har Cykelven på din arbejdsplads endnu, så giver jeg her et par råd til, hvordan du kan tage dig bedre af din cykel, så den holder længere.

DÆK

Det kræver ikke meget at finde ud af, om det er ved at være tid til at få skiftet dæk. Indsæt tekst fra tjek dine dæk-bloggen. Først og fremmest skal du tjekke mønsteret i dækket. Hvis mønsteret er slidt væk, kan det være på tide at få sig nogle nye dæk. Tjek også siderne på dækket. Hvis gummiet er krakkeleret og ser mørt ud er det også et tegn på, at dine dæk har udtjent deres levetid. Er uheldet ude og du punkterer, så husk at tjekke, om der sidder små sten eller glasskår i dækket. Skifter du slangen, mens der stadig sidder noget i dækket, punkterer du nemlig sandsynligvis igen med det samme. Fjerner du derimod sten og glasskår, kan du sagtens bruges dækket igen, hvis det altså ikke er slidt ned.

KÆDE

At få sin kæde til at holde længere er en smal sag. Kom lidt olie på kæden og tør den grundigt af med en gammel klud og/eller en gammel tandbørste. Når kæden ser ren ud igen, smører du lidt mere olie på den og træder pedalerne rundt, så olien kan fordele sig. Gør du dette forholdsvis ofte og især ved årstidernes skiften, kan du have en flot og funktionel kæde i rigtig lang tid.

RUST

Det vigtigste er at holde cyklen tør. Det bedste, man derfor kan gøre, er at parkere cyklen i cykelkælderen eller et andet sted, hvor regn og sne ikke kan nå den. I tillæg, og især hvis man ikke har mulighed for indendørs parkering, er det vigtigt at aftørre cyklen ofte. Tag en klud og sørg for at komme ind i alle afkroge. Hvis skaden er sket, og du står med en cykel tildækket af rust, kan du slibe de rustne dele med lidt sandpapir og derefter tilføre lidt gennemsigtig lak. Dette kan enten være speciallak til biler eller cykler, men hvis du er på budget og rustpletten ikke er alt for stor, kan du også godt nøjes med lidt klar neglelak.

Andre tips

Generelt er det en god idé at tjekke sin cykel efter i sømmene et par gange om året. Her er nogle andre ting, der er gode at få gjort jævnligt:

- Stram kæde og kabler

- Rens diverse skruer på cyklen og spænd dem efter jævnligt. Dette kan sikre, at din cykel ikke skramler og larmer, samt at den ganske simpelt er mere behagelig at køre på.

- Skift enkelte dele ud efterhånden. Somme tider kan det være nyttigt at skifte en enkelt del ud på cyklen.

- Rengør din cykel ofte. På den måde bliver du også opmærksom på slid og rust, som du kan nå at få fikset, før cyklen bryder helt sammen.

- Kom cykelfedt ind, hvor de forskellige dele sidder sammen. Orker du ikke at skille hele cyklen ad, kan du nøjes med de lidt lettere steder som for eksempel hvor sadelpinden og forgaflen er monteret.

Seneste blogindlæg