Hva' pokker er en krankboks egentlig?

Det kan nu være meget godt at kende til de forskellige dele på sin cykel, selvom man ikke er cykelmekaniker. Du bruger den jo hver dag, og hver gang du træder i pedalerne, er der en masse komponenter, som bevæger sig for din skyld. De bliver slidt, og når din lokale fagmand fortæller dig et og andet om, hvad din cykel fejler, så kan det være rart for dig at vide nok om cyklen til, at du kan vurdere, om han binder dig noget på ærmet. God fornøjelse.

Der findes mange forskellige typer af krankbokse, men vi holder os til det mest almindelige. For næsten alle krankbokse gælder det, at de består af nogle kuglelejer.

Dine pedalarme og selve kranksættet skal kunne sidde fast på cyklen, men de skal også kunne dreje rundt. Og det er netop dét, som krankboksen og kranklejerne sørger for.

Det betyder altså, at hver gang du træder i pedalerne, så slider du lidt på kuglelejerne og vrider lidt i den skal, som de sidder i. Derfor er det ikke så overraskende, at store mennesker, med mere power og mere vægt, ganske enkelt træder deres krankboks i stykker hurtigere end en lille spirevip.

Hvis du har gode gear og faktisk husker at bruge dem, så vil dit tråd i pedalerne være mere nænsomt. Men så længe du træder rundt i pedalerne, slider du uundgåeligt på din krankboks.

Ja-ja-ja, den information er ganske god, men . . . Hvad er en krankboks? Hvordan ser den ud?

Godt spørgsmål.

En krankboks ser sådan her ud.

Og den ser sådan her ud, når den sidder på en cykel.

Vi håber, at du nu ved lidt mere om, hvad en krankboks egentlig er for noget. Og vi glæder os til at dele mere cykelviden med dig.

Tusind tak fordi du læste med!

Hav en rigtig god dag

Cykelven

Tags:

Seneste blogindlæg