Vinterføljeton #3: Bliv set i mørket med disse cykellygter

Vores Vinterføljeton #3 handler som lovet om cykellygter, fordi de er et vigtigt redskab til at reducere din risiko for at ende i en trafikulykke. Der er unødvendigt mange cykellygter på markedet, så det er nemt at blive rundtosset i forsøget på at finde den rette lygte.

I denne artikel har vi udvalgt 6 cykellygter, som vi anbefaler af en eller flere grunde. Målet er at gøre det lettere for dig at vælge nogle lygter, der dækker dine behov og gør dig mere sikker i trafikken. Du kan få de 6 cykellygter i vores shop.

Rådet for Sikker Trafik har også mange gode tips til, hvordan du bliver set i trafikken, når du cykler. De har blandt andet lavet en lille, interaktiv gimmick, der viser dig, hvor stor forskellen på din synlighed rent faktisk er med og uden lygter. Lær mere om at blive set, efter du har fundet den rette cykellygte her.

Spanninga

Vi har udvalgt hele 3 lygter fra Spanninga, fordi deres cykellygter simpelthen er så gode. Spanninga er en familiedrevet hollandsk virksomhed, der i over 100 år har skubbet grænserne for cykelsikkerhed. Virksomheden forsker konstant i nye teknologier og studerer brugernes gunstige indsigter.

1. Spanninga Thor 800 forlygte kaster intet mindre end 800 lumen ud. Det betyder, at du kan blive set i mørket på op til 4 kilometers afstand, mens du selv kan se omkring 100 meter frem. Illustrationerne kan måske give dig et indtryk af, hvor tydeligt du kan se i mørke med forlygten fra Spanninga.

Forlygten har et genopladeligt batteri: 8,4 V 2000 mA/h Li-Ion. Og der følger en oplader med. Du kan indstille lygten til at lyse 30% kraftigere end normalt, og hvis du gør det, holder batteriet i omkring 3.5 timer. Den har også en energibesparende "eco"-funktion, som gør, at lygten kan lyse i op til 5.5 timer.

Normalpris: 640 kr. Medlemspris: 576 kr. Læs nærmere.

2. Spanninga Arco for- og baglygte er ifølge producenten et ret simpelt produkt. Holder du tænd-knappen nede i 1 sekund, vækker du lygten til live. Herefter kan du skifte mellem 3 funktioner ved at give knappen et hurtigt klik. Og du slukker lygten ved igen at holde knappen nede i 1 sekund.

Du kan på få timer oplade forlygten og baglygten med et USB kabel. Lygterne kaster med COB LED-lys, der på nuværende tidspunkt skulle være det mest innovative LED-lys på markedet. Fint som det lyder. Forlygten skyder 80 lumen ud, mens baglygten afgiver 30 lumen. Det betyder, at cyklister og billister kan se dig på 2 kilometers afstand, når de kører bag dig. Lygterne kan lyse i omkring 5 timer, før de skal lades op. Og i omkring 8 timer på "eco"-funktion.

Hos Cykelven er vi ret imponeret over denne lygte. Monteringen er meget versatil, og så er det afgjort en af de mest kraftige lygter, du kan få i et almindeligt prisleje.

Normalpris: 380 kr. Medlemspris: 342 kr. Læs nærmere.

3. Spanninga Pixeo baglygte kan monteres på din bagskærm. Du kan få baglygten med eller uden den sorte kromkant, som du kan se på billedet. Lygtens batteri har en imponerende levetid på omkring 120 timer. Og lyset gør dig synlig på op til 500 meters afstand. Lygtens synlighed i mørke kan se ud som på illustrationerne her:

Normalpris: 175 kr. Medlemspris: 157 kr. Læs nærmere.

Union

4. Union Venti forlygte kan være en fin makker til Spanninga Pixeo baglygten. Vores mekanikere synes, at lygterne passer godt sammen i forhold til både æstetik og funktion. Union Venti forlygten kaster med et bredt LED-lys, og batteriet kan holde i 16-20 timer. Lygten kan blive monteret i toppen af forgaflen eller på undersiden af de fleste forkurve.

Normalpris: 175 kr. Medlemspris: 157 kr. Læs nærmere.

Reelight

Vi har udvalgt 2 varianter af de københavnske dynamo-klassikere fra Reelight, fordi både vores mekanikere og mange andre cyklister synes, at de er helt vildt nemme at bruge.

5. Reelight SL100 og Reelight SL120 minder meget om hinanden. De ser ens ud. Lyser begge uden batteri, når du kører. Og så monterer vi dem godt fast på din cykel. Derfor bør du overveje sådan et sæt, hvis du har tendens til at glemme dine cykellygter hist og her. Eller hvis du har nogle genopladlige lygter, som du bare ikke rigtig husker at lade op.

Den eneste forskel på varianterne er, at SL120 har en back-up funktion, hvor den gemmer noget af den energi, som bliver dannet under kørsel, så den kan fortsætte med at lyse i omkring 10-20 sekunder, når du holder stille. Back-up funktionen er især en fordel, hvis du cykler på landeveje efter mørkets frembrud. Eller andre steder, hvor der ikke er gadelamper og andet lys, der gør dig synlig, mens du holder stille.

Til sidst er det vigtigt at fremhæve, at lygterne fra Reelight udelukkende er positionlys. Det betyder, at de ikke lyser vejen op for dig, men blot gør det lettere for andre at få øje på dig. De er fine til cykling i byen, men hvis du cykler på landeveje, eller hvis du gerne vil kunne se et godt stykke frem i mørke, bør du vælge nogle af de andre lygter, vi har udvalgt.

OBS: Priserne er inklusiv montering.

Normalpris på Reelight SL100: 400 kr. Medlemspris: 350 kr. Læs nærmere.

Normalpris på Reelight SL120: 550 kr. Medlemspris: 500 kr. Læs nærmere.

FINDRS Delight

6. FINDRS Delight er ifølge producenten en intelligent cykellygte. Den kan lyse i op til 20 timer, og hvis den ikke har været i bevægelse i 1-2 minutter, stopper den med at lyse. Har du det med at glemme at slukke for dine cykellygter? Så kan FINDRS Delight være et fint valg for dig.

Lygten tænder automatisk, når den officielle lygtetændingstid er inde, og baglygten markerer, når du bremser, på samme måde som baglygten på en bil markerer, når billisten bremser.

Findrs Delight har udviklet en applikation, som du kan forbinde til lygterne. App'en er nem at finde på App Store og fylder ikke mere end 20 MB. Den tager et øjeblik at hente ned på telefonen, og selve appen er velovervejet, responsiv og intuitiv. Den fortæller dig hurtigt, hvordan du opretter forbindelse til lygterne. Det er enkelt og illustreret som vist på billedet.

Det hele er let, og man forstår hurtigt, hvorfor man ikke får en manual med lygterne. Det er overflødigt, og de skal have point for at spare på materialerne.

Du kan også bede lygterne om at lyse for dig, hvis du har svært ved at finde din cykel blandt andre cykler. Funktionen ser således ud:

Hvis du har glemt, hvor du har parkeret din cykel, eller hvis den er blevet stjålet, kan du følge brødkrummerne via app'en og finde frem til din cykel. FINDRS har fortalt os, at deres research viser, at de fleste cykeltyverier er brugstyverier over kort tid. Den stjålne cykel bliver typisk fundet i en hæk, eller der, hvor tyven nu engang vælger at smide den. Derfor vil FINDRS give dig muligheden for at tracke din cykel.

Forlygten kan blive monteret på både forgaflen/forbremsen og på en kurv. Det betyder, at den passer til størstedelen af de cykler, du ser i bybilledet. Baglygten kan umiddelbart kun sidde under sadlen.

OBS: Priserne er inklusiv montering.

Forlygte: Normalpris: 400 kr. Medlemspris: 360 kr. Læs nærmere.

Baglygte: Normalpris: 400 kr. Medlemspris: 360 kr. Læs nærmere.

Gode lygter er en vigtig del af enhver cykelkrigers rustning. Vi håber, at du er blevet klogere på, hvilke lygter der passer til dine behov, så du kan reducere din risiko for at ende i en trafikulykke.

En sand cykelkriger bør også bære den rette rustning på kroppen. Så hvis du cykler rundt og bliver kold og våd, får du her inspiration og gode tilbud på udstyret der holder dig varm og tør.

Tusind tak fordi du læste med.

Cykelsoldat, træd af!

Hav en god dag

Cykelven

Seneste blogindlæg