Undervisningsministeriet værner om medarbejdernes sundhed

 

Dato 08.05.2018

Af Nicolai Hur

 

 

Hvordan kan arbejdspladser understøtte god trivsel og lettede medarbejdere? De kan eksempelvis gøre som Undervisningsministeriet, og indlede et projekt med fokus på motion og sundhed. Ministeriet anerkender, at kost, vejledning i trivsel og cyklisme har en positiv effekt på deres medarbejdere. Cykelven er stolte af at tage del i indsatsen. Og vi er begejstret for at formidle den og forhåbentlig inspirere andre arbejdspladser til at følge trop!

 

 

Og hvorfor bør man så gøre det?

 

Vi kan komme på et utal at gode grunde. Og et af argumenterne har vi snuppet fra Arbejdstilsynets rapport om Fremtidens arbejdsmiljø 2020.

Rapporten er tilgængelig her. 

 

Langt hovedparten af alle i den erhvervsaktive alder i Danmark er i beskæftigelse og tilbringer dermed en stor del af deres vågne tid på arbejde. Dermed kan arbejdspladsen have stor betydning for sundhed og sygdom.
 

- Arbejdstilsynet 2010, Fremtidens arbejdsmiljø 2020

 

 

Det er svært at se sig ond på argumentet.

 

Og vi er også ret sikre på, at de fleste nikker, når de hører den påstand, vi kommer med nu. Nemlig, at venner, familie og det lokale supermarked får store dele af den sidste vågne tid, man har at gøre godt med, fra man stempler ud, til man stempler ind igen.

 

Hvis præmissen holder stik, ved vi, at de fleste har svært ved at finde tid til motion. Og derfor bør man læse det, der kommer nu.

 

Undervisningsministeriet tager ansvar for deres ansattes sundhed og anerkender, at cyklen til og fra arbejde er et godt startskud til at få motion. 

 

Siden 2015 har de været medlem af Cykelvenordningen, hvor 245 aktive medlemmer har nydt godt af i alt 881reparationer, eftersyn og anden service, som bliver udført at Cykelvens to hypereffektive mekanikere.

 

Ministeriet får videnskabelig opbakning i mange afskygninger. Og vi vil benytte lejligheden til at fremsætte fire evidensbaserede argumenter for, at man som arbejdsplads bør anerkende Undervisningsministeriets indsats, og opfordre hinanden til at cykle.

Cycling to work 2005–2025; past, present, future præsenterer Cyclescheme resultater, der viser at:

 

Find flere tal, argumenter og informationer ved at klikke her.

Den dansk-norske undersøgelse fra 2011 og 2017 "The effect on cardiorespiratory fitness after an 8-week period of commuter cycling - A randomized controlled study in adults" bekræfter ligeledes sundhedsmæssige fordele ved at cykle til arbejde.  Ifølge rapporten kan man øge sin kondition betydeligt på 8 uger, hvis man cykler 20 minutter til og fra arbejde hver dag. 

Det har mange af ministeriets ansatte gjort i mere end tre år - omtrent 172 uger. Og en af grundende til det er, at de har en cykel, der altid fungerer, som den skal.

Derfor smiler vi, når Helle Riis Jakobsen fra ministeriets kontor for HR og organisationsudvikling udtaler, at deres:

 

Aftale med Cykelven fungerer perfekt.  Vi er meget tilfredse med, at Cykelven tager imod bestillinger, afregner og i det hele taget varetager kontakten med medarbejderne under processen. Det skal være så nemt som muligt for os. Og med Cykelven kræver det ikke ekstra ressourcer at have aftalen

- Helle Riis Jakobsen, kontor for HR og organisationsudvikling

 

Foruden cykler, der er tilfredsstillende at cykle på, har de 900 ansatte hos ministeriet også mulighed for at nyde godt af en frugtordning. Sundhedsundersøgelser hvert andet år. Sund og næringsbalanceret kost i kantinen (Tingstrøm), som lægger vægt på, at op til 40% af fødevarerne er Økologiske. Uddannelse af trivselsvejledere. Og foredrag om sundhed og stress.

 

Vi synes, det er imponerende!

 

Og vi vil forsat gøre vores ypperste for, at cyklisme bliver en positive vane for ministeriets ansatte, så de kan motionere til og fra de andre sunde initiativer, arbejdspladsen disker op med.

Tak til Undervisningsministeriet.

- Cykelven

 

  • Mange cyklister fortæller, at de cykler til og fra arbejde, fordi det er en nem måde at implementere motion i deres dagligdag.

  • Hvis du cykler til arbejde, kan det have en positiv effekt på din mentale sundhed.

  • En kollektiv beslutning om at cykle til og fra arbejde kan reducere niveauet af stress på din arbejdsplads.

  • Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen føler sig mindre stressede, har færre sygedage og er simplethen bare i bedre humør.

Medarbejderne udtrykker lettelse over, at de i deres travle hverdag kan få ordnet deres cykel i arbejdstiden – og så endda samme dag, som
de parkerer den.

 

- Helle Riis Jakobsen, kontor for HR og organisationsudvikling

Cykelven – Socialøkonomisk Cykelkompagni ApS

Emblasgade 175, 2100 København Ø

info@cykelven.dk

 

CVR: 3420 1226

  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle