top of page

OM SKIVEBREMSER

- Uden tvivl den komponent, der giver vores medlemmer flest hovedpiner

I denne artikel vil vi forsøge at forklare problemet og være så konstruktiv som muligt. Selvom det er svært.

 

Dette er ikke en videnskabelig artikel, men 100% baseret på vores egne professionelle erfaringer. En erfaring som er baseret på de medlemmer vi har og de cykler de køber.

Hvad er skivebremser?

 

Skivebremser har håndtag på styret, som de fleste typer af bremser. Disse er forbundet med selve bremsemekanismen på en af 2 måder: Enten via en wire eller via hydraulisk tryk, dvs bremsevæske i slanger som trykker på bremsemekanismen når du hiver i dit håndtag - Håndtaget kalder vi bremsegreb.

 

Der er således en ​distinktion mellem mekaniske skivebremser og hydrauliske skivebremser. Begge typer fungerer dog ved, at en bremsemekaniske, som vi kalder for bremsekaliber, klemmer 2 bremseklodser sammen omkring en tynd bremseskive. Denne skive sidder monteret på hjulet. Ved at klemme på denne, stopper man hjulet.

 

Her er et billede af en skivebremse: 

 

Hvad er problemet?

Dagligt møder vi skivebremser, der hyler meget højlydt ved brug. Ofte uden at nogle af komponenterne er slidt. Gode klodser og bremseskiver, også kaldet rotor, er dyre at skifte, og vi anser det for et problem at skulle skifte noget, som ikke er slidt ned. 

Men de voldsomme hylelyde kan være meget generende. 

Hvorfor opstår denne hylen?

Teoretisk mulige årsager:

 1. Forkert indstilling eller installation

 2. Helt nye klodser/skiver som endnu ikke er "bedded in" dvs de nye dele skal først tilpasse sig hinanden. 

 3. Skæv bremseskive

 4. Kulde og fugt

 5. Metalliske klodser (organiske larmer mindre)

 6. Billige og dårlige bremseskiver

 7. Utæt hydraulik

 8. Forurening. 

skivebremse.jpg

​Vores erfaring

 

Hyler dine bremser i starten af din tur, især vinter, er det nok pga kulden - bremsen varmes hurtigt op hvis du bruger den. Hvis det skyldes vand burde det også være midlertidigt. 

Derudover er det dog - i vores erfaring - næsten altid pga forurening at dine bremser hyler. Nogle gange pga. en utæt kaliber som drypper bremsevæske på skiven. Men det er ikke så ofte tilfældet. Ofte er fordi forurening trænger ind i porrene af materialet i både skiver og klodser. 

Det kan du gøre

Den simple måde at fikse problemet med forurenede klodser og skiver på er, at skifte dem. Det er bare dyrt, og ærgerligt hvis de ikke er slidte. Det værste er dog, at problemet hurtigt opstår igen. 

Du kører i en by med forurening i luften. Det vand og støv der sprøjter op fra jorden indeholder også olierester osv. Hvis du vasker cyklen vil der sikkert også komme rester af diverse ned på skiver og klodser. Det er ikke til at undgå. Og dog.

 

 

 1. Du kan parkere cyklen i et aflukket skur/kælder. Det skåner for meget af forureningen

 2. Du kan køre mange kilometer, hver dag, køre hidsigt, og bremse kraftigt. Således vil bremserne rense sig selv og de vil blive varme hvilket er relevant når vejret er koldt.

 3. Du kan forsøge dig med diverse kemikalier og midler som lover at løse problemet. Vi har til dato ikke fundet et middel der virker mere end et par dage, hvis først klodser og skiver er blevet contamineret. 

 4. Du eller vi kan tage skiver og klodser af, slibe dem og rense dem. Men igen plejer det ikke at være en løsning der holder, hvis først problemet er opstået. 

 5. Hvis vi skifter dine klodser og skiver pga. hylene bremser, så vigtigt at du følger rådene her, så problemet ikke kommer igen. Dog har 19 af 20 af vores kunder også cykler med meget billige bremseskiver, så den opgradering vi giver vil også hjælpe noget. 

Konklusion: Hvad gør mekanikerne selv med deres egne cykler med skivebremser?

De af os som har korte afstande og ikke mulighed for indendørs parkering, vi lever med problemet. Vi generer bare de andre i trafikken med vores hylen, da der ikke er noget at gøre. 

De af os som har langt, kører stærkt og hidsigt, og cykler hver dag, har aldrig problemer med hylende skivebremser bremser. Kun lige den første kilometer når det er koldt.

Vores konklusion er derfor, at pendlere med et roligt tempo og korte afstande i en forurenet byzone bør holde sig langt væk fra cykler med skivebremser. Til dem som har langt og kører til, er skivebremser derimod gode pga deres stabilitet og kraftige effekt.

bottom of page